Célok

„Aki a célt ismeri, az tud dönteni, aki döntött, nyugalmat talál, aki megtalálta a nyugalmát, bizonyosságban él. Aki bizonyosságban él, az birtokolja önmagát, aki birtokolja önmagát, az jobbá teheti életét.” (Konfuciusz)

 

Miért érdemes célokat kitűzni?

Ha céltudatosan haladunk a céljaink felé, az azt sugallja, hogy urai vagyunk életünknek, kezünkbe vettük a gyeplőt. Ugyanakkor hatékonynak és eredményesnek is érezzük ez által önbecsülésünket növelve. A másik előnye, hogy rendszert visz az életünkbe, napi szintű struktúrát adva, ösztönözve arra, hogy jól osszuk be az időnket. Fontos, hogy legyenek olyan céljaink, amelyek mellett elköteleztük magunkat, mert ez adja életünk esszenciáját, ez a hajtómotorunk. Továbbá a társas kapcsolatok fényében is boldogságot hozhat, hiszen gyakran másokkal együttműködve érjük el céljainkat.

Mindegy, hogy Ön milyen idős vagy fiatal, mindegy mennyire gazdag vagy szegény, mindegy mennyire boldog vagy szomorú, szüksége van célokra. A célkitűzésre fordított idő talán a legértékesebb idő lesz, amit valaha magára fordított. Rövid idő alatt jelentős előrelépést érhet el vele az életében.

A VÍZIÓM – Mit szeretnék elérni?

Megtalálni a saját víziónkat az ember legnehezebb feladatai közé tartozik. Koncentráljon egy kulcsmondatra: „MIT SZERETNÉK IGAZÁN?” Élje meg az érzést, amit Önnek a vágyai beteljesedése okoz. Az egyik legfontosabb szakmai vízióm az volt, hogy emberek előtt állok és felismeréseket okozok bennük, amik segítik őket a siker felé. Ez volt a kiindulópontja az elmúlt időszak előadásainak, amit tarthattam.

Célok és célok között két alapvető különbséget tapasztalok: saját és mások céljai. Egy nagyon fontos ön-ismereti folyamat kezdete lehet, ha felismerjük, hogy kinek a céljait teljesítve éljük mindennapjainkat. Szüleinkét? A közösségét? A férjünkét? Feleségünkét? A gyerekeinkét?

Az önbizalom csak akkor jelenik meg, ha már a SAJÁT céljainknak élünk. Ha már saját magunk miatt teszünk dolgokat. Ehhez elsőként meg kell találnia azt, hogy mindaz, amit nap, mint nap tesz, azt miért teszi. Váljanak szét a mások céljai és jelenjenek meg a sajátjai!

Figyelje meg tehát, hogy pontosan milyen területeken érzi jól magát és fejlessze magát abban, amiben tehetségesnek érzi magát. Amint ezt teszi, bízhat abban, hogy ezeket az erősségeket mindig meghívhatja – mint egy sportoló, aki egy bizonyos mozdulat-sort ezerszer gyakorolt, hogy a versenyen tökéletesen teljesíthessen. Vagy egy hegedű virtuózt, aki egy koncerten már nem a hegedű helyes tartásán gondolkodik.

Ha nehezen megy a célok kitűzése, ha a mindennapok mókuskereke uralja életét, akkor is ott lapulnak az Ön céljai és itt egy kedves feladat, hogy könnyebben felismerhesse erősségeit, tehetségét:

„A sikernaplóm” – Feladat a célkitűzésért

Ez egy végtelen-feladat. Jó esetben ez a feladat élete végéig elkíséri. Kérdezze meg magától minden nap: Mi volt az, amit ma sikernek mondhatok? Mire vagyok ma büszke? Mi ment ma igazán nagyszerűen? Mi történt a mai napon, ami miatt jó érzéseim voltak?

Írjon fel mindent, amiről úgy gondolja, hogy jól ment, és azt is, ami jó érzéssel töltötte el. Legyen ez bármilyen apró ügy, gondolat, írja fel és olvassa ezeket újra és újra. Az Ön siker-naplója már abban is nagy segítség lehet, ha nehéz ügyek előtt áll, ha megoldhatatlan kihívások veszik körül.

A céljainkra minél gyakrabban érdemes ránéznünk, hiszen környezetünk, partnereink, barátaink változhatnak, sőt, biztosan változnak is. Ezek befolyásolhatják, megváltoztathatják utunkat a cél felé.

Egy a karrier-céljaink szempontjából is fontos az, ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy „Miért dolgozom?” Írja fel az összes indokot, amiért nap, mint nap munkába megy és épp azt a munkát végzi, amit. Mi a legfontosabb ezek közül?

Amire minden embernek szüksége van, azok a KIHÍVÁSOK

Már igen sok kihívással szembesültünk életünk során: A matek dolgozat, az első csók, a jogosítvány megszerzése, egy állás keresése stb. Induljunk ki abból, hogy Ön a munkahelyén egy olyan kihívás előtt áll, melyre felhatalmazást kapott és melyet meg tud és meg is akar oldani. Visz magával motivációt, tudást, eszközt, mindent, ami a teljesítéshez kell. Egy idő után, azonban valamiért mégiscsak elfogy a levegő, a tettvágy. Akkor Ön valószínűleg ahhoz a munkavállalói táborhoz tartozik, akik ugyan rendkívül sokat dolgoznak, mégis alulterheltek. Megugrották a lécet és nem akarják már századszor is ugyanazt a magasságot megugrani. Nem mehetne egy kicsit feljebb az a léc?! Nem kaphatnék végre egy olyan feladatot, amiben fejlődhetek? Felmondási indokként bizonyára sok HR igazgató hallhatja ezt: „Nem tudok fejlődni, előrelépni.”

Az alul- és túlterheltség is egyértelműen azért alakulhatnak ki, mert saját céljaink kikerültek a látókörünkből. Az alulterheltség tehát demotivációhoz, belső feszültséghez vezet, de ugyanígy, ha valaki folyton újabb és újabb kihívások elé van állítva. (ez gyakori frissen kinevezett vezetők esetében – új szerep, új, ismeretlen magaslatok) A Burn-Out szindróma is ennek a következménye. Valaki annyira túlterhelt a kihívásoktól, hogy képtelen azokat sikeresen teljesíteni. Sok potenciális energia kárba vész, ami a cég számára magas emberi erőforrás költségben és szétesett munkakörnyezetben mutathatja meg magát.

A célok, melyeket el szeretne érni, igazi kihívást kell, hogy jelentsenek. Éppen ezért a céljaink megfogalmazásakor ügyelnünk kell arra, hogy „OKOS”-an tegyük azt. Ehhez az angol SMART szót használva egy jó célkitűzési segédlet létezik.

SMART MODELL

S = specific – specifikus

A specifikus célkitűzés kérdései:

 • KI? Ki akarja megvalósítani?
 • MIÉRT? Mik a konkrét okok? Melyek azok a célok, előnyök, amelyek elérését kívánjuk?
 • KI? Ki lesz bevonva a célok megvalósításába?
 • HOL? Hol akarjuk megvalósítani?
 • MELYIK? Azonosítsuk a követelményeket és a korlátokat!

M = Measurable – Mérhető

A mérhető cél rendszerint választ ad a következő kérdésekre:

 • Mennyibe kerül?
 • Hányan vannak?
 • Hogyan fogja megtudni, hogy a célt elérte?
 • Mik a számszerűsíthető indikátorok?

A = Attainable – Elérhető

Egy elérhető cél rendszerint válasz arra a kérdésre, hogy miképpen fogjuk elérni céljainkat:

 • Hogyan tudja a célt elérni?
 • Mennyire reális a kitűzött cél, ha figyelembe vesszük a korlátokat?
 • Megvalósítható?

R = Relevant – Releváns

Akkor releváns egy cél, ha igennel válaszolsz az alábbi kérdésekre:

 • Hasznos ez Önnek?
 • Időben meghozza a várt eredményt?
 • Illeszkedik más erőfeszítésekhez, igényekhez?
 • Beleillik az Önt körülvevő világba, környezetbe, helyzetbe?

T = Time – Határ-idő

Egy megfelelően határidőhöz kötött cél rendszerint választ ad az alábbi kérdésekre:

 • Mikorra?
 • Mikor mit teszek?
 • Mit teszek a következő héten, hónapban stb.?
 • Mit teszek holnap?

Ha kedve van, máris belevághat a következő feladattal:

 • Írja le SMART szerint hogy mi a szakmai, vagy karrier célja a következő egy évben, és mi a következő 5 évre.
 • Majd írja le, hogy mik a céljai a magánéletben a következő egy évben, és mik a következő 5 évben.

Ha elakad, szóljon, segítek!


Kapcsolat

Szmrtyka Viktória
HR coach
hr_coach
@viktoriahrcoach
küldés

Van egy története? Ossza meg velünk!


Mondd el a saját sztoridat!

Szmrtyka Viktória
HR coach
hr_coach
@viktoriahrcoach
küldés

Sok sikert kívánok céljai kitűzéséhez!

 

 

« vissza az előző oldalra